Vüs'at O. Bener'in külliyatından üç kitap
Haber Merkezi

2022 yılında 100. doğum gününe özel baskısıyla Everest raflarında yerini alan modern edebiyatımızın kült kalemi Vüs'at O. Bener'in külliyatı, şimdi yeni kapakları ve bazıları daha önce yayımlanmamış metinlerle zenginleşerek yeniden okurla buluşuyor

Tüm eski baskıları kıyaslayan titiz bir editörlük sürecinden geçen bu kıymetli eserler, yazarın kadim dostu ressam Cemil Eren'in büyüleyici tablolarıyla tamamlanıyor.

Kitapçılara giren Kapan, Dost ve Mızıkalı Yürüyüş'ün yanı sıra önümüzdeki aylarda -biri daha önce hiç yayınlanmamış olan bir tiyatro oyunu da dahil- toplamda 12 kitaba tamamlanacak olan bu değerli külliyat, okurların kütüphanesinde en ön sırada yerini almaya hazırlanıyor.

KAPAN

Sayfa: 96

Kapan Vüs’at O. Bener’in kaleminden öykü, anı ve deneme arasında kendi bayrağını taşıyan bir biçemin resmi geçidi. Ölümün yaklaşmakta olduğunu bilen ve kendini kapana kısılmış hisseden bir yazarın, mizahı elden bırakmadan kaleme aldığı son kitap.

SENİ ANLATABİLMEK...

"Anlatabilmeliydim. Şimdi neye yarar. Duyamayacaksın. Senin adına söyleyebileceğim: “Yaz. Kalacak mı sorusunu sorma. Kalmayacak orası kesin. Kim, ne kalmış ki!” Sağım hâlâ. Kendim için öyle mi? Avunamayacakmışım, olsun mu? Okunamayacaksın bir gün. Ansiklopedilerde üç beş sözcük ayrılır sana da belki. Yüz yılları aşabilen yazın dehaları bile unutulmaya hükümlüdür sonuçta. Sen necisin a zevzek dost. Ama yaşanmadı mı? Yaşandığına inanarak ölüm beklenebilir, dayanmanın sınırları zorlanabilir aldatıcılığı.

MIZIKALI YÜRÜYÜŞ

Sayfa: 136

Mızıkalı Yürüyüş, Vüs’at O. Bener’in gerçeklikle kurmaca arasındaki salıncağa özenle yerleştirdiği öyküler toplamı; alabildiğine mütevazı bir gövde gösterisi. Yazar, bu kitapta “kendi gibi” bir yazarı anlatıcı olarak seçmiştir. Otobiyografik öğeleriözenle işleyen anlatım teknikleri ve farklı zaman kullanımıyla dikkat çeken öyküler, alaysı bir ciddiyetle kaleme alınmış.

Yazar Sennur Sezer'in kitap hakkında yaptığı yorum;

"BİR ROMAN SAYMAK DAHA DOĞRU"

"Mızıkalı Yürüyüş, öykü. Yalnız bu öyküler birbirine ilmeklenerek bir roman bütünlüğü de kazanıyor. ‘Öykü’ desene o zaman... Olamaz, bir yanı anı... Ama, kişiler ve mekânlar gerçek de olsa, anı diye yazılmamış... Mızıkalı Yürüyüş’ü bir roman saymak daha doğru, kişileri ayrıntılardan yaratılacak bir roman."

DOST

Sayfa: 144

Bizi 50 kuşağının öncülerinden ve modern edebiyatımızın kült yazarlarından Vüs’at O. Bener’le yani “Vüs’atî bir ekol”le tanıştıran ilk öyküler Dost’ta. Yalın, anlaşılır, akıcı diyaloglar ve iç sesler aracılığıyla karakterlerin ruh hallerini yansıtan Bener, “Havva” ve “Kömür” gibi en çok ses getiren öykülerinin de yer aldığı bu ilk kitabında biçem farkını ortaya koymuş, edebiyatımızın sıra dışı yazarlarından olacağına dair ilk sinyalleri vermiştir.

1977 yılında Milliyet Yayınları’nın Dost adıyla yayımladığı yapıta aslında yazarın ikinci kitabı Yaşamasız’da yer alan öyküler de eklenir. Yazarın sağlığında yapılan son baskı olan 2003 tarihli Yapı Kredi Yayınları baskısında ise kitabın adı Dost-Yaşamasız olarak değiştirildi.

KİTAPTA YER ALAN ÖYKÜLER

Bu kitapta 1952 tarihli ilk baskıda yer alan dokuz öykünün yanısıra, 1977 tarihli birleştirilmiş baskıya eklenen beş öyküden üçü, Boş Yücelik, Yazgı ve Suçüstü de yer alıyor.