Haber Merkezi

Başıboş sokak köpeği sorunu, son yıllarda insan hayatını tehdit eder hale geldi.

Sokak köpeği saldırıları nedeniyle onlarca vatandaşımız hayatını kaybederken, konuyla ilgili bir çalışma yapıldı.

Yapılan çalışmaya göre AK Parti'nin TBMM'ye sunmaya hazırlandığı başıboş köpeklerle ilgili teklifte popülasyon detayı dikkat çekti.

Meclis'e sunulacak çalışmada dişi bir köpeğin üreme hızının oluşturabileceği olumsuzluklar ortaya kondu.

"Önlem alınmadığı her an popülasyon artmaya devam edecek"

Ensonhaber de konuyu, Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu'na sordu.

Editör Can Badak'ın konuğu olan Prof. Dr. Sabuncuoğlu, bir dişi köpeğin önlem alınmadığı takdirde nasıl bir artışa yol açacağını paylaştı.

Başıboş köpek popülasyonunun harekete geçilmeyen her an artmaya devam ettiğini belirten Sabuncuoğlu, "Beklediğimiz ve hiçbir şey yapmaya devam etmediğimiz her gün sayıları artmaya devam ediyor. Şu anda gebe olan doğum yapmak üzere olan popülasyon üzerinde çok ciddi oranda dişi birey vardır. Çünkü mevcut popülasyonun çok azı kısırlaştırılabilmiş. Geri kalan çok önemli kısım kısır değil." dedi.

"Bir köpeği 5-6 sene sonra karşınızda 60 bin adet köpek olarak görürsünüz"

Bir dişi ve bir erkek köpeğin çiftleşmesi sonucunda 5-6 yıl içerisinde 60 bin adet yavrunun üreyebildiğinin altını çizen Sabuncuoğlu, "Bir çift hayvanı yani bir dişi ve bir erkek köpeği, 5-6 sene sonra karşınızda 60 bin adet köpek olarak görürsünüz. Bu kadar hızlı üsten büyümeye sahip bir üreme hızı." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, başıboş köpeklerin toplandıktan sonra dişi ve erkek olarak ayrılmasıyla popülasyon artışının önüne geçileceğini de belirtti.

"Popülasyonun artmaması için dişi ve erkekleri ayırmamız şart"

Sabuncuoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

Beklediğimiz ve hiçbir şey yapmaya devam etmediğimiz her gün sayıları artmaya devam ediyor. Şu anda gebe olan doğum yapmak üzere olan popülasyon üzerinde çok ciddi oranda dişi birey vardır. Çünkü mevcut popülasyonun çok azı kısırlaştırılabilmiş. Geri kalan çok önemli kısım kısır değil. Bir çift hayvanı yani bir dişi ve bir erkek köpeği, 5-6 sene sonra karşımızda 60 bin adet köpek olarak görürsünüz. Bu kadar hızlı üsten büyümeye sahip bir üreme hızı. Toplamadığımız her an dişi ve erkeğin teması var. Toplamadığımız her an üreme devam edecek demektir. Bir an önce toplayıp dişi ve erkekleri ayırmamız şart popülasyonun bir daha artmaması için.

Can Badak / Ensonhaber

Öte yandan yayında öne çıkan diğer konu başlıkları ise şöyle;

-Kısırlaştırmada neden geç kalındı?

1932’den 2004’e kadar başıboş köpekleri itlaf ederdik. 2004’te itlaf durdu ve dehşet bir üreme başladı.İnsanlar 2006’da da camiye gidemiyordu, ya da işlerine gidemiyordu. Çok sayıda vaka ve olay o zaman da yaşanıyordu ama sosyal medya olmadığı için haberdar olunmuyordu.

-Hayvansever derneklerinin sayısındaki artış

Hayvansever dernek sayısı ciddi anlamda arttı. Ciddi bağışlarla var oluyorlar. 2700 kadar dernekten bahsediyoruz. 2668 gibi bir rakamdan bahsediyoruz. 2700 dernek belediyenin yapmadığını yapabilirdi, bu esnada belediyelerimizin sayısı bin küsürlerde. Devlet değiştirilen yasa kapsamında barınma merkezleriyle ilgili çeşitli kolaylıklar sağladı, hayvan dernekleri bir şey yapmayarak sokaktaki üremenin çoğalmasını seyretti.

-Sokak hayvanı kavramı

Sokak hayvanı diye bir kavram yok. Dünyanın hiçbir yerinde yok. Biyoloji sokak hayvanı diye bir tür tanımlamamış. Sokak hayvanı kavramı uydurulmuş bir kavram. Türkiye’de karşılığı var bu kavramın ama hindistanda bile karşılığı yok. Hindistanda sokaklarda gezen köpekler ve inekler sokak tanrısı olarak tanımlanır. Sokak hayvanı yalnızca bizde var. Bu çok kötü bir durum ve biyolojinin temel ilkelerine aykırı.

Sorunun çözümü

-Çözüm kısırlaştırmada değil, bir an önce toplamada ve dişiyle erkeği ayırmamız gerekiyor. Evcil hayvanların üreme kontrolü kısırlaştırılarak yapılmaz, dişi ve erkeği ayırt ederseniz üreme biter. Topla dişi ve erkeği ayırt et. Araya bir bölme koyduğunda çünkü çiftleşmeyecekler. Bu halde olmamızın nedeni kısırlaştırıp sokağa salalım bakışıdır, bu durumun çözümü artık bu değil. Hindistan ve Türkiye dünyada bu kanunu uyguluyor, başka bir örneği yok.

-Mama sektöründeki artış

Hormonlu bir şekilde artan hayvansever dernekleri ve ve git gide üyeler. Kısırlaştırılmayan popülasyonun artışı, keyifle seyredilen yavruların beslenip sokaklara salındığı bir tablo ve elbette artan mama üretimi. Geçen yıl mart ayı Çankaya belediyesinin kuru yem ihalesinde miktar 450 bin kilogram. Rize fındıklı belediyesi yıl sonu veya yılbaşı ihale ilanında 30 bin nüfuslu yerde 35 bin kilogramlık mama ilanı açılmış. Bu mamaların ne kadarı hayvanlara ulaşıyor, ne kadarı ikinci üçüncü ele geçiyor bilmiyoruz. Artan hayvanseverler ve artan yem hacmi. Çıkarılan kanunda belediyelerin yemek artığıyla beslemeleri var. Ancak ihaleye çıkmak ve yem teslimatı yapmak çok daha kolay bir iş.