Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den Ege'de deprem ve tsunami uyarısı: Yarım saatimiz var
AA & Ensonhaber

Ege Denizi'nde son haftalarda devam eden sismik hareketlilikte belirgin bir azalma gözlemlense de uzmanlar deprem konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı'nda deprem, tsunami ve volkanik patlamalar üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

VOLKANİK PATLAMA İHTİMALİ

İzmir'in doğal afet risklerinin yalnızca deprem ve tsunami ile sınırlı kalmadığını belirten Sözbilir, "Dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelen doğal afetler belirli dönemlerde İzmir'de de etkisini gösterebiliyor. Son dönemde ise yeni bir tehdit unsuru olarak volkanik patlama ihtimali gündeme geldi. İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı'na volkanik patlama tehlikesinin de dahil edilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda nasıl tedbirler alabileceğimizi belirlemeli ve bu konuda hazırlıklı olmalıyız" dedi.

"DEPREM, VOLKAN PATLAMASI VE TSUNAMİ OLACAK"

Sözbilir, Ege Denizi'ndeki son depremlerin Santorini Adası'nın kuzeyinde yaşandığına dikkati çekerek şunları söyledi:

Bu bölgede çok sayıda volkan var. Geçmişte 5-6 kez püskürmeler gerçekleşmiş, bunları depremler izlemiş ve ardından tsunami ve volkan patlaması gerçekleşmiş. Bunlar Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalmasıyla oluşuyor. Bu evrimsel bir süreç, dalma-batma olayı sürdükçe bölgede binlerce yıl deprem, volkan patlaması ve tsunami olacak.

Santorini'de milattan önce 1600 yılındaki patlamanın 6 büyüklüğünde bir deprem oluşturduğunun tahmin edildiğini, volkanın tekrar patlaması halinde atmosfere büyük miktarda kül ve gaz yayılacağını söyleyen Sözbilir, bunun hava kirliliğine, tarım alanlarının zarar görmesine ve çeşitli çevresel sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

"YARIM SAATLİK VAKTİMİZ VAR"

Sözbilir, Ege Bölgesi'nde yaşanacak bir tsunaminin yaklaşık yarım saat içinde kıyılara ulaşabileceğini belirterek, "Önce deprem, ardından tsunami yaşanıyor. İkisi aynı anda olmuyor çünkü tsunaminin bir varış süresi var. Bizim en az yarım saat vaktimiz olacak. Bir tsunami olduğunda ne yapmamız gerektiğini biliyorsak bir sorun yaşamayacağız. Kıyıdan karaya, deniz seviyesinden yukarıya doğru gitmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.