Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta Bolu'da meydana gelen otel yangını tüm ülkeyi yasa boğdu.

Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de çıkan yangın faciası 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Otelin ana giriş kapısına göre eksi 1, arka giriş kapısına göre ise 4’üncü katında bulunan restoran kısmında çıkan yangında alevler, kısa sürede büyüdü.

SIÇRAYAN KIZGIN YAĞ ATEŞ ALDI: SUYLA MÜDAHALE EDİNCE ALEVLER BÜYÜDÜ

Oteli saran alevlerle ilgili ise ortaya yeni detaylar çıkmaya devam ediyor.

Sabah'ın aktardığına göre yangın öncesi restoran çalışanları kahvaltı hazırlığı yaparken pleyt ızgaradan sıçrayan kızgın yağ ateş aldı.

Mutfaktan alevlerin yükseldiğini gören aşçı Faysal Yaver ile mutfak çalışanları Yusuf Karahanlı, Fidan Kurç ve Mehmet Gündüz, yangına müdahale etmek istedi.

MUTFAK ÇALIŞANLARI KORKUP DIŞARI ÇIKTI: OTELDE KONAKLAYANLARA HABER VERİLMEDİ

Ancak çalışanlar alevlere yangın tüpü ile müdahale etmek yerine suyla söndürmeye çalışınca alevler daha da büyüyerek etrafa yayıldı.

Büyüyen alevlerin temizlenmeyen davlumbazdan bacaya sıçradığı, buradan da çatıya yayılarak oteli kısa sürede sardığı kaydedildi.

Diğer yandan yangının ardından panik yapan mutfak çalışanlarının korkup dışarı çıktığı, yangının başladığının otelde konaklayanlara ise yangın alarmı çalışmadığı için bildirilemediği aktarıldı.

4 MUTFAK ÇALIŞANI DA TUTUKLANDI

Otelin arka girişine göre restoranın bulunduğu 4. katında başlayan yangın, kısa sürede büyüyerek tüm binayı sardı.

78 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan yangında ihmali bulunan ve başlatılan soruşturma kapsamında yangına sebebiyet verdikleri önü sürülen aşçı Faysal Yaver, mutfak çalışanları Yusuf Karahanlı, Fidan Kurç ve Mehmet Gündüz tutuklanarak cezaevine gönderildi.

19 KİŞİ TUTUKLANDI

Öte yandan Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 21 Ocak'ta Kartalkaya'da bulunan Grand Kartal Otel'de 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangın faciasına ilişkin başlatılan soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan 14 şüpheliden Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül, şirketin genel müdürü Emir Aras ve otel müdürü Zeki Yılmaz ile muhasebe müdürü, aşçı, elektrikçi ve mutfak çalışanlarının aralarında bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı.

Daha sonra gözaltına alınan Bolu Belediye Başkan yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve itfaiye personeli İrfan Acar tutuklandı.

Savcılık sorgusunun ardından sulh ceza hakimliğine sevk edilen Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir'in de tutuklanmasına karar verildi.

Böylece soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 19'a yükseldi.

YAĞ YANGINI ESNASINDA NELER YAPILMALI?

Son olarak kızgın yağ nedeniyle çıkan otel yangını sonrası 'Yağ yangınıyla ilgili neler yapılmalı?' sorusu akıllara geldi.

Özellikle ev hanımlarının sıkça karşılaştığı durumla ilgili yapılması gerekenleri şöyle listeledik.

İşte kızgın bir yağ yangınında yapılması gerekenler...

OCAĞI KAPATIN

Yemek pişirirken tenceredeki yağ alev alırsa ilk adım ısı kaynağını ortadan kaldırmaktır. Derhal kızgın yağı alevden uzaklaştırın ve güvenli bir bölgeye çekin.

KAPAKLA KAPATIN

Yangının oksijenini kesmenin en kolay yolu, metal bir tava kapağı veya fırın tepsisiyle üzerini kapatmaktır.

Kapağı kapatırken, metal maşa kullanmak kollarınızı ve ellerinizi zarar görmekten uzak tutabilir.

Kumaş fırın eldiveni kullanmayın çünkü malzeme alev alabilir ve yaralanabilirsiniz. Cam veya seramik tencere kapakları kullanmaktan kaçının. Açık alevlerin aşırı ısısı bu malzemelerin parçalanmasına neden olabilir.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜ KULLANIN

Son çare olarak K sınıfı bir yangın söndürücü de kullanabilirsiniz. Her tip yangın söndürücü farklı yangın türleri için tasarlanmıştır.

Her tank, hangi tür yangınlarda kullanılması gerektiğini belirten bir harfle işaretlenmiştir. Yağ yangını için en iyi yangın söndürücü K sınıfıdır.

Özellikle yemek pişirme ateşleri için tasarlanmış olup, ateşin yüzeyinde sabunlu bir köpük oluşturarak hava akışını keser.

ASLA SU DÖKMEYİN

Mutfağınızda yükselen alevler karşısında ilk tepkiniz yangını söndürmek için su kullanmak olabilir ama bu kesinlikle tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Su sadece ateşin daha fazla kızmasına neden olur.

Peki, neden su kullanılmaz? Su ve yağ molekülleri birbirine karışmaz ve birbirini iter. Su hızla ısınır ve buharlaşır. Su, yağın altında olduğundan buharlaşan su, yanan yağı havaya kaldırabilir ve patlayarak bir yağ topu haline getirir.